Yoga

yoga
yogales

WAT IS HATHA YOGA?

Ha= zon en tha= maan, yoga is de balans herstellen. Hatha Yoga bestaat uit asana’s oftewel yogahoudingen, met aandacht voor de adem en ademoefeningen. De adem is de verbinding tussen lichaam en geest. Yoga doet het denken tot rust komen oftewel yoga is het stil leggen van de wervelingen van de geest. Yoga is een persoonlijke weg, de aandacht is bij jezelf. Je observeert niet alleen je lichaam, maar ook de adem en de geest. Yoga doet de verschillen in jezelf weer met elkaar verbinden, spanning en ontspanning, kracht en souplesse, aanspannen en loslaten, zo ervaar je jezelf als een geheel.

Door te luisteren naar je lichaam leer je jezelf steeds beter kennen. Het doel van yoga is niet een steeds betere versie van jezelf te worden, maar om je ware Zelf te vinden. Zolang je leeft volgens een idee van wie of wat je moet zijn en denkt dat je aan allerlei verwachtingen moet voldoen, kun je niet zijn wie je werkelijk bent. Je ware zelf is wie je ten diepste bent, je natuurlijke Zelf.

De yogafilosofie volgt het achtvoudige pad van Patanjali, welke tweeduizend jaar geleden in India is opgetekend. Je levenspad ontwikkelt zich continu. Steeds kom je tot nieuwe ervaringen en andere inzichten, kan je daadwerkelijk de werkelijkheid gaan ervaren. Onderscheid maken van dat wat vergankelijk is en dat wat er altijd is en zal Zijn. Yoga is een weg naar innerlijke rust en een lichter leven.